top of page

Atılay - Yıldıray ve Saldıray Sokaklar'ın Hüzünlü Hikayesi

Güncelleme tarihi: 12 Kas 2022


Kadıköy - Feneryolu'nda 3 Sokak İsmi: Atılay – Yıldıray – Saldıray

Geçmiş yıllardaki üç denizaltımızın ismini taşıyan bu sokaklardan ikisi, Saldıray ve Yıldıray sokakları, Gazi Ahmet Muhtar Paşa Caddesi’yle Boztepe Sokağı’nı (Eski ismi Bozkurt Sk), Atılay Sokak ise Gazi Ahmet Muhtar Paşa Caddesi ile Mustafa Mazhar Bey Sokağı’nı birbirine bağlar.

Üçü de Alman yapımı olan bu denizaltılardan Saldıray ile Yıldıray, miadlarını (ömürlerini – kullanım sürelerini) doldurdukları için çürüğe çıkarılmışlardır. Atılay ise Çanakkale’de manevra yaparken Birinci Dünya Harbi’nden kalma bir mayına çarparak 36 denizcimizle beraber sulara gömülmüştü.

Sonradan yapılan denizaltı aramalarında, geminin sağ tarafında bir metre eninde seksen santim boyunda büyük bir delik görülmüş, deliğin içeri doğru olan çöküntüsü, bir mayın patlaması sonucu olduğunu şüphe götürmez şekilde ortaya çıkarmıştı. Geminin geldiği yol geriye doğru takip edilnce, mayını sabit tutan ağırlık ile mayını bağlayan kalın tel de kopmuş olarak bulunmuştu.

Aradan geçen yıllar denizaltımızın ahşap kısımlarını yok etmiş, güverte çürümüş, koca gemi yosunlarla kaplanmıştı. Otuzaltı denizcimize ebedi mezar olan denizaltı suların dibinde yatıyor olsa da içindeki şehitlerimize ait hiçbir ize rastlanmamıştır. Atılay Sokağı, bu hazin olayın talihsiz kahramanı olan denizaltımızın adını taşımaktadır.

Kaynak: Dr.Müfid Ekdal - Kadıköy Sokakları

8 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kuyubaşı'ndaki Kuyu?

Gazi Muhtar Paşa Sokağı’nın Ziverbey (Prof. Fahrettin Kerim Gökay) Caddesi’yle birleştiği yerin sol tarafında, yolun tam köşesinde, yerden birbuçuk metre kadar yükseklikteki yuvarlak bir ağızlıkla etr

bottom of page