top of page

Fenerli Ahmet Sokak



Feneryolu Tren İstasyonu’nun karşısındaki sokağa Fenerli Ahmet Sokağı denir. Yolun sağ tarafındaki iki katlı bahçeli evde, yağ ticareti ile meşgul olan Ahmet Bey, Hasan ve Şevket isimli çocukları ve eşi Hesna Hanım’la oldukça sakin bir yaşam sürerdi. Ahmet Bey, orta boylu, toplu vücutlu, daima koyu renk elbise giyen, her gün İstanbul tarafındaki iş yerine trenle giden, ağırbaşlı bir aile reisiydi.

Oğlu Hasan 14-15, diğer oğlu Şevket 7-8 yaşlarındaydı. Şevket, ileriki yıllarda Fenerbahçe Spor Kulübü’nün ikinci futbol takımında top oynamış, bir süre sonra da Şevket Soley imzasıyla spor makaleleri yazmıştı. Hasan, sessiz sakin bir çocuktu. Güzel havalarda bahçeye çıkar, incir ağacının altındaki tahta kanepeye oturur, bakıcısı olan genç bir kız hemen arkasına ceketini koyar ve ikindi kahvaltısını yedirirdi. Hasan’ın hasta olduğu civar komşular tarafından söylenirdi. Çok kere odasında kalır, kısa bir süre bahçede oturur, tekrar eve girerdi. Bizim bahçe ile Ahmet Bey’in bahçesini kafesli tel ayırdığı için, Hasan’ın yaşantısı istesek de istemesek de daima bilinirdi.

Günler böyle geçiyor, Hasan artık bahçeye çıkmıyordu. O yıllarda ne radyo ne de televizyon vardı. Kocaman borulu gramofonlar müzik aleti olarak kullanılır, eve misafir gelince beyaz beze sarılı gramofon dolaptan veya odadaki yüklükten çıkartılır, iğnesi takılır, plak yerleştirilir, kurulur ve çok kere o yılların hanende ve sazendelerinin şarkıları, gazelleri dinlenirdi. Bir yaz günü öğleden sonra bizim yanımızdaki eve misafirler gelmiş, gramofon hazırlanmış, evin açık pencerelerinden etrafa şarkılar yayılmaya başlamıştı. Hasan’ın bakıcısı genç kız iki bahçeyi ayıran tele geldi, evin hanımı ile konuşmak istedi. Evden gelen birine Hasan’ın gramofondan yükselen sesi duyduğunu, ağlayarak dinlediğini söyledi. Mümkünse gramofonun çalınmamasını rica etti. Komşu hatırı ve insan münasebetlerinin ön planda olduğu o yıllarda gramofon hemen susturuldu. Ertesi sabah Hasan’ın öldüğü duyuldu. Kısa süre sonra aile evi satıp civardaki başka bir eve taşındı.

Sokağa ismi verilen Fenerli Ahmet’in kim olduğunu araştırıyor fakat hiçbir ipucu bulamıyordum. Ahmet Bey ailesinden hiç kimse kalmamıştı. Bir tesadüfle, yaşı ilerlemiş, herkes tarafından sevilen, Ahmet Bey’in gelini ve Şevket Soley’in eşi olan Melahat Hanım’a rastladım. Tereddütsüz ” O sokağın adı benim kayınpederim Ahmet Bey’den ötürü verilmiştir.” dedi. Fakat niçin Fenerli Ahmet Sokağı dendiğini hatırlamadı. Belki, Ahmet Bey’in oğlu Şevket Soley’in Fenerbahçe Kulübü’nde hem top oynamasından hem de gazetelerde Fenerbahçe Klübü hakkında senelerce yazı yazmasından dolayı olabilir.

Kaynak: Kadıköy Sokakları - Dr. Müfid Ekdal

24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Kuyubaşı'ndaki Kuyu?

Gazi Muhtar Paşa Sokağı’nın Ziverbey (Prof. Fahrettin Kerim Gökay) Caddesi’yle birleştiği yerin sol tarafında, yolun tam köşesinde, yerden birbuçuk metre kadar yükseklikteki yuvarlak bir ağızlıkla etr

bottom of page